Да започнем с любимият ми коктейл..
Малко история: Лекият, освежаващ коктейл “Мохито” (Mojito) ( ром, лимонов сок, лед и кубинска разновидност на ментата - herba bueno) се ражда в Куба в средата на 18 век. Историите са различни, но според Pepin Argamasilla, историк на Bacardi Global Brands, аналогична напитка от лайм (зелен лимон), захар, мента и aguardiente(ракия от захарната тръстика, подобна на ром) е създадена от сър Франсис Дрейк (Francis Drake).Тя става популярна в средата на 16-ти, когато Дрейк използва Куба за своя база.
През 1862 година Don Facundo Bacardi Masso създава Bacardi, светъл ром, който заменя aguardiente в напитката. Наричат я Mojito ( идва от африканската дума mojo - малка магия) и така се появява познатия ни коктейл.
През 1934 година семейство Arechabala от Хавана започва производството на ром с марката Havana Club.
Разнообразни са и добавките към основната напитка ( горещият “Мохито”, например се приготвя с липов мед).
Говори се, че Фидел Кастро обича “Мохито” с ментов ликьор, а за Хемингуей барманите приготвяли специална разновидност на “Мохито” - Double Papa, в която количеството на рома се увеличавало двойно. А най-доброто “Мохито” и в момента се предлага в любимата на Папа Хемингуей и прочутата в цял свят Бодегита дел Медио в Хавана. Но ако попаднете в прегръдките на красавицата Хавана, не забравяйте да опитате и другата любима напитка на автора на “Стареца и морето” – дайкирито. Него той си пиел във “Флоридита”.
Според мен вариантът на Фидел Кастро е много по-добър от оригиналния.. получава се много по свеж вкус!
Как го приготвям аз: (1 чаша)
12 листенца прясна мента (или 20гр. ментов ликьор, което според мен е по-добрият вариант)
1 лайм (разрязан на 4 парченца)
50гр светъл Ром
3ч.л. захар
Сода (Газирана вода)
Във висока чаша се слагат лайма (3 парченца), захарта и ментата; намачква се упорито за да може ментата и лимона да пуснат достатъчно сок. След това се добавя ромът, долива се със сода и се украсява с останалото парче лайм, и няколко листенца мента. Разбърква се продължително, за да се разтвори захарта и лаймчетата да се отлепят от дъното. Придобива изключително свеж вид.. както и вкус
Пие се със сламка!
!!Ако го приготвяте с ментов ликьор, той се добавя преди размачкването, т.е. на мястото на ментата.
Enjoy!